Sælg din bil
Sælg din bil

Helårsdæk er blevet et populært valg blandt mange bilister, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Ingen grund til at skifte mellem sommer- og vinterdæk, ingen ekstra omkostninger til dækopbevaring, og ikke mindst slipper du for bøvlet med at skifte hjul to gange om året. Men før du beslutter dig for at gå all-in på helårsdæk, er det vigtigt at vide, hvordan de forskellige dæk klarer sig under både sommerlige og vinterlige forhold. Det har FDM gjort for dig med deres store helårsdæktest 2024.

Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 topper listen som det bedste helårsdæk. Med en levetid på over 60.000 km, kan dette dæk holde dig kørende længere end de fleste andre helårsdæk. Og det gør det ikke bare godt på tørre sommerveje – dækket leverer også sikre præstationer på både våde og sneklædte veje. Dette gør det til et rigtig godt valg, hvis du vil have dæk, der kan klare det hele uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Men Goodyear-dækket er ikke det eneste, der klarer sig godt i testen. Michelin CrossClimate 2 og Pirelli Cinturato All Season SF2 er begge værd at overveje. Michelin-dækket viser især stærke resultater på sne og i våde forhold, men det har en lidt kortere levetid end Goodyear. Pirelli-dækket er også et godt alternativ, men her skal du være opmærksom på den markant kortere levetid – det holder kun omkring 33.000 km, før det er slidt ned. Hvis du kører meget, kan det derfor hurtigt blive en dyrere løsning.

Når du overvejer helårsdæk, er det vigtigt at huske, at de har deres begrænsninger. FDM understreger, at selv de bedste helårsdæk ikke kan måle sig med dedikerede vinterdæk under ekstreme vinterforhold. Hvis du ofte kører i kraftig sne eller på isglatte veje, kan det være risikabelt at vælge helårsdæk. Har du behov for at køre bil uanset vejret, eller bor du i et område, hvor vejene ikke altid ryddes for sne, bør du overveje at holde dig til vinterdæk i de kolde måneder.

Der er også miljømæssige overvejelser ved valg af dæk. FDM’s test ser på faktorer som rullemodstand, dækstøj og dækkets vægt, og her klarer Goodyear Vector 4Seasons sig også rigtig godt. Jo bedre et dæk klarer sig på disse parametre, jo mindre brændstof bruger bilen, og det betyder både færre udgifter til brændstof og en mere bæredygtig kørsel.

Er helårsdæk noget for dig?

Hvis du mest kører i byer eller områder, hvor vejene hurtigt ryddes om vinteren, kan helårsdæk være en rigtig god løsning for dig. Du slipper for at skulle skifte dæk to gange om året, og de bedste helårsdæk giver dig tryghed året rundt. Men hvis du tit kører under ekstreme vinterforhold eller tager på skiferie, kan vinterdæk stadig være det bedste valg.

Vil du dykke ned i FDM’s test og se, hvordan de forskellige dæk klarede sig? Så læs mere på FDM’s hjemmeside.